Αποδυναμωμένη μπροστά σε ένα δύσκολο καλοκαίρι

Στις καιρικές συνθήκες και στις βροχοπτώσεις του χειμώνα απέδωσε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χρ. Μαρκογιαννάκης, τις «δυσκολίες» που αναμένεται να αντιμετωπίσει φέτος ο κρατικός μηχανισμός στο έργο της δασοπυρόσβεσης! Με τη φράση αυτή προσπάθησε να κρύψει ότι τα προβλήματα οφείλονται κυρίως στην πολιτική της εμπορευματοποίησης της γης, που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη, ανοίγοντας την όρεξη των εμπρηστών και καταπατητών, αλλά και στη συνειδητή απογύμνωση των υπηρεσιών δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης από χρηματοδότηση, εξοπλισμό και έμψυχο δυναμικό.

Η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού έγινε κατά τη διάρκεια της τελικής σύσκεψης με αντικείμενο την προετοιμασία για τη φετινή αντιπυρική περίοδο που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι.

Σημειώνουμε ότι την ίδια στιγμή ο κρατικός προϋπολογισμός διαθέτει μόλις 0,38% για τον τομέα των δασών (επενδύσεις, προστασία, κλπ.). Περίπου 0,1% του κρατικού προϋπολογισμού διατίθεται για τη δασοπροστασία. Επίσης, προβλέπει κονδύλια λιγότερα κατά 69,2 εκατομμύρια ευρώ από τις προτάσεις του Πυροσβεστικού Σώματος. Στις αρχές της χρονιάς οι προμήθειες ειδών συντήρησης υπολείπονταν κατά 3.130.500 ευρώ, οι προμήθειες καυσίμων και λιπαντικών κατά 5.985.850 ευρώ, οι πληρωμές για μισθώματα κτιρίων, μεταφορικά μέσα και άλλες μισθώσεις κατά 23.726.400 ευρώ και οι αμοιβές για την εκπαίδευση κατά 1.207.100 ευρώ. Παράλληλα, παραμένουν οι 4.000 κενές οργανικές θέσεις, ενώ οι 5.500 συμβασιούχοι πυροσβέστες εξακολουθούν να δουλεύουν σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας.

Αξίζει να επισημανθεί πως σε πολλές υπηρεσίες της Πυροσβεστικής στην επαρχία σημειώνονται σοβαρές ελλείψεις, ενώ ο εξοπλισμός είναι παλιός και αναποτελεσματικός. Για παράδειγμα, στη Λαμία από τους 74 υπαλλήλους που υπηρετούν εκεί μόνο οι 24 καλύπτουν σε καθημερινή βάση τη μάχιμη υπηρεσία άμεσης επέμβασης. Οι υπόλοιποι έχουν αποσπαστεί σε άλλες υπηρεσιακές ανάγκες.

Επίσης, με σημαντικές ελλείψεις στο βασικό ατομικό εξοπλισμό προστασίας θα ριχτούν φέτος στη μάχη οι πυροσβέστες που υπηρετούν στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, όπως καταγγέλλει η Ενωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Β. Αιγαίου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, στους νέους πυροσβέστες δεν έχουν χορηγηθεί κράνος, ειδική αντιπυρική ενδυμασία (περισκελίδα του επενδύτη) και ζώνη πυροσβεστικού τύπου. Παράλληλα, οι μόνιμοι πυροσβέστες δεν έχουν αναπνευστική προσωπίδα με φίλτρο. Σύμφωνα με την Ενωση, «δυστυχώς απέκτησαν μία μόνο καινούρια στολή και θα αναγκαστούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να έχουν δεύτερη. Δε συζητάμε για πιο απλά πράγματα όπως μπλούζες και άρβυλα-μπότες, όπου εκεί είναι δεδομένο ότι τα πληρώνουμε από την τσέπη μας. Είναι δυνατόν, εδώ κι ένα χρόνο, να υπάρχουν ακόμα συνάδελφοι που δεν έχουν προμηθευτεί άρβυλα ή μπότες, με τη δικαιολογία ότι δεν έχουν, ή ότι δεν υπάρχουν νούμερα;!»...

http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=5071360&publDate=7/5/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου