Δύσκολο καλοκαίρι για πυροσβέστες

Ø Λόγω των καιρικών συνθηκών εφέτος αναμένονται περισσότερες φωτιές

Δύσκολο αναμένεται για τους πυροσβέστες το εφετινό καλοκαίρι, καθώς, όπως επισημάνθηκε χθες κατά τη διάρκεια σύσκεψης στις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι από τον αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών κ. Χρ. Μαρκογιαννάκη, «οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα και οι πολλές βροχοπτώσεις, που ακόμη συνεχίζονται, έχουν ως αποτέλεσμα πολλοί δασικοί και αγροτικοί δρόμοι να μη βρίσκονται στην κατάσταση που θα επιθυμούσαμε».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών τόνισε ακόμη: «Εχει συσσωρευθεί μεγάλη ποσότητα καύσιμης ύλης, λόγω της πυκνής και υψηλής βλάστησης, η οποία ύστερα από λίγο καιρό, όταν θα ξεραθεί, θα γίνει πολύ εύφλεκτη, με συνέπεια να δυσκολεύει το έργο της πυρόσβεσης, αλλά και να έχουμε περισσότερες φωτιές».

Από την πλευρά του ο αρχηγός της Πυροσβεστικής κ. Αθ. Κοντοκώστας σημείωσε: «Η παγκόσμια εμπειρία των προηγούμενων χρόνων έχει δείξει ότι παρά τη βελτίωση και ανάπτυξη των δασοπυροσβεστικών μηχανισμών οι πυρκαϊές εξελίσσονται με μεγαλύτερη ένταση και κατακαίουν περισσότερες εκτάσεις σε σχέση με το παρελθόν, λόγω των κλιματικών και κοινωνικοοικονομικών συνθηκών». Στην ομιλία του ο υπαρχηγός κ. Στ. Στεφανίδης επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι συγκροτήθηκαν 16 ειδικά αερομεταφερόμενα πεζοπόρα τμήματα σε κάθε περιφέρεια της χώρας και έχουν παραληφθεί ήδη 12 πυροσβεστικά οχήματα, έξι γερανοφόρα, εννέα βοηθητικά και 30 ημιφορτηγά ελαφρού τύπου. Σχετικά με την αεροπυρόσβεση ο κ. Στεφανίδης είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός για τη μίσθωση 16 ελικοπτέρων, ενώ υπάρχουν ήδη 21 πυροσβεστικά αεροπλάνα Καναντέρ, 18 αεροσκάφη Πετζετέλ και τρία Γκρούμαν.

Eπίσης με απόφαση του υφυπουργού Εσωτερικών κ. Αθ. Νάκου δίδονται στους δήμους της χώρας 31.274.300 ευρώ για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαϊών. Ειδικότερα, οι ΟΤΑ μπορούν να διαθέτουν τα ποσά αυτά για τον καθαρισμό περιαστικών δασών, τον έλεγχο των χωματερών, την ενίσχυση εθελοντικών δράσεων, την προμήθεια εξοπλισμού (π.χ. βυτιοφόρα, γεννήτριες, ασύρματοι κτλ.) και την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων (υπερωρίες μη μόνιμου προσωπικού, καύσιμα).

Στη σχετική απόφαση επισημαίνεται ότι οι δικαιούχοι φορείς θα χρησιμοποιήσουν τις εν λόγω πιστώσεις αποκλειστικά για δράσεις πυροπροστασίας και θα γνωστοποιούν άμεσα τα σχετικά έργα στις αρμόδιες Διευθύνσεις των Περιφερειών.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=266841&dt=07/05/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου