Τα κίνητρα «καίνε» τον εθελοντισμό

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΑΡΙΑ

Η έλλειψη συντονισμένης πολιτικής και κινήτρων εμποδίζει την ανάπτυξη του εθελοντισμού στον τομέα της δασοπροστασίας-δασοπυρόσβεσης στην Ελλάδα, ενώ οι περισσότερες χώρες στηρίζονται και στους πολίτες για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Την ανεπάρκεια έδειξε πανελλαδική έρευνα με τη συμμετοχή 160 οργανώσεων και 1.000 επιμέρους εθελοντών. Σε ημερίδα με θέμα «Εθελοντισμός για την προστασία των δασών», που οργάνωσαν το Κοινωφελές Ιδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και ο όμιλος Eurobank EFG, στο πλαίσιο του κοινού τους προγράμματος «Είναι καθήκον μας», παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας, σύμφωνα με τα οποία το 52% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο εθελοντισμός γενικά στην Ελλάδα δεν είναι ανεπτυγμένος και ειδικά για τον τομέα της δασοπυρόσβεσης.

Το ίδιο υποστηρίζει το 45%. Δυσαρεστημένοι έως πολύ δυσαρεστημένοι, σε ποσοστό 68%, εμφανίζονται οι εθελοντές από τα κίνητρα που τους παρέχει η Πολιτεία, δεν εκφράζει άποψη το 29% και μόνο 3% νιώθει ικανοποιημένο. Ως προς τα κίνητρα παραμονής στον εθελοντισμό το 46% ζητά σύγχρονο εξοπλισμό, 35% ασφαλιστική κάλυψη κατά τις επιχειρήσεις, 10%... υλικές αμοιβές και 7% εξασφάλιση επαγγελματικής σταδιοδρομίας! (Κάποιοι παρερμηνεύουν την έννοια του εθελοντισμού…). Το 57% προτείνει επιχειρησιακή αξιοποίηση της δασοπυρόσβεσης από το Πυροσβεστικό Σώμα.

Λαμπρό παράδειγμα ανθρωπισμού χαρακτήρισε τους εθελοντές ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Μ. Μουζάς. Μονόδρομο, λόγω κλιματικών και κοινωνικών αλλαγών, χαρακτήρισε τον εθελοντισμό ο υπεύθυνος περιβαλλοντικών προγραμμάτων του WWF κ. Κ. Λιαρίκος. Το Ιδρυμα Λάτση διέθεσε 3.000 πυροσβεστικές στολές και συνεχίζει την προσφορά του στον εθελοντισμό.

http://www.e-tipos.com/newsitem?id=89037

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου