ΘΕΡΙΝΗ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ - ΠΡΟΛΗΨΗ

Οι θέσεις μας

Κανείς δεν έχει αυταπάτες ότι οι πυρκαγιές θα σταματήσουν φέτος. Δυστυχώς καθημερινά η πραγματικότητα μας πείθει ότι οι καιροί είναι δύσκολοι για τα δάση και για το φυσικό περιβάλλον. Δεν μένει λοιπόν παρά να προετοιμαζόμαστε καθημερινά και να οργανώνουμε τις δυνάμεις μας, η κοινωνία και η πολιτεία, για την αντιμετώπιση του κινδύνου, με σκοπό κάθε φορά να ελαχιστοποιούμε τα τραγικά αποτελέσματα των πυρκαγιών.

Εμείς επιμένουμε στον Ενιαίο Φορέα Δασοπροστασίας Βαρνάβα με προτεραιότητα στην πρόληψη.

Είναι λυπηρό όμως το ισοζύγιο, πρόληψη, καταστολή να γέρνει διαρκώς προς την καταστολή με πολλαπλάσιο μάλιστα ποσοστό, πράγμα που επιβεβαιώνεται, αφού το σύστημα δεν είναι αποτελεσματικό. Μόνο εφόσον ανατρέψουμε αυτή την καμπύλη του ισοζυγίου προς την πλευρά της πρόληψης, θα μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Αυτό προϋποθέτει οι αποφάσεις να λαμβάνονται με βάση τους κανόνες της επιστήμης και όχι τα συντεχνιακά. Είναι σαφές ότι η επιστημονική διαχείριση των δασών αποτελεί την πιο ορθολογική διαδικασία πρόληψης των πυρκαγιών. Η ενεργοποίηση της κοινωνίας, η ενημέρωση με όλες τις μορφές, η οργανωμένη παρουσία των εθελοντών και των πυροφυλάκων σʼ αυτούς τους τρεις κρίσιμους μήνες του καλοκαιριού, σε συνδυασμό με τη συντήρηση του οδικού δικτύου στα δάση και τη δημιουργία υποδομών αντιπυρικής προστασίας, θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα στηριζόταν ο αντιπυρικός αγώνας. Καιρός λοιπόν να προχωρήσουμε στον καλύτερο συνδυασμό πρόληψης και καταστολής, για να ελπίζουμε.

Κύριες αιτίες των πυρκαγιών, πέρα από τους δόλιους εμπρησμούς είναι:

  • Οι ανεξέλεγκτες χωματερές
  • Οι φωτιές για το κάψιμο των καλαμιών από τους αγρότες
  • Οι ψησταριές στο δάσος
  • Τα βραχυκυκλώματα στο δίκτυο της ΔΕΗ
  • Η αυτοανάφλεξη (σκουπίδια, σπασμένα τζάμια)

Οι πυρκαγιές όμως στο μεγάλο μέρος τους έχουν ως πρώτη «εστία» την αδιαφορία και την έχθρα πολλές φορές απέναντι στο περιβάλλον. Έχουμε φθάσει δυστυχώς οι πολίτες αυτής της Κοινότητας να θεωρούμε ʽπεριβάλλονʼ άξιο για φροντίδα μονάχα το σπίτι μας και το πολύ την αυλή μας, και ό,τι άλλο ας ʽπάει να καείʼ. Για παράδειγμα αυτές όλες οι σακούλες, που βλέπουμε δεξιά και αριστερά στους δρόμους, στις ρεματιές και στις στροφές, κάποιοι τις ρίχνουν. Έ, η απόσταση ανάμεσα στις πλαστικές σακούλες των σκουπιδιών στις ρεματιές ως τις πυρκαγιές στα δάση, άμα το καλοσκεφτούμε, είναι ελάχιστη

Για την οργάνωση της πρόληψης επισημαίνουμε και προτείνουμε τα εξής:

Στο χωριό του Βαρνάβα πρέπει να μελετηθεί και να υλοποιηθεί ΣΧΕΔΙΟ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ με την καταγραφή αποτύπωση του χώρου ευθύνης και του χάρτη της περιοχής τους, με τους δασικούς δρόμους και την κατάστασή τους από άποψη συντήρησης, με τα πυροφυλάκια,, τους κρουνούς, τις υδατοδεξαμενές και τις οργανωμένες ομάδες πυροφυλακής με υπεύθυνους επικεφαλείς κοινοτικούς συμβούλους.

Το Συντονιστικό Όργανο Δασοπυρόσβεσης (Σ.Ο.Δ.) να περιοδεύσει σε όλη την έκταση - περιοχές του χωριού να παρουσιάσει το σχέδιο και να αναλύσει τις ευθύνες των κατοίκων και των τοπικών παραγόντων, ιδιαίτερα στις περιοχές υψηλής επικινδυνότητας,. Με ευθύνη του Σ.Ο.Δ να συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία που αποτελούν τα επί μέρους ΣΧΕΔΙΑ και να ελεγχθούν ως προς την πληρότητα και την επάρκειά τους. Το Σ.Ο.Δ πρέπει να γνωρίζει, πόσες και ποιες ομάδες εθελοντών λειτουργούν, τους επικεφαλείς με τους αντικαταστάτες τους, στοιχειώδη υποδομή που διαθέτουν, πόσα και πού πυροφυλάκια είναι στελεχωμένα, τους κρουνούς και τις υδατοδεξαμενές σε κάθε περιοχή. Να γνωρίζει πόσες χωματερές υπάρχουν, πού είναι και σε τι κατάσταση η κάθε μια από άποψη δασοπροστασίας. Σε συνεργασία με την ΔΕΗ να ελεγχθεί το δίκτυό της από την άποψη των βραχυκυκλωμάτων στις δασικές περιοχές.

Είναι σκόπιμο να σταλεί προς κάθε κατεύθυνση ένα αυστηρό μήνυμα για τους επαγγελματίες εμπρηστές, ιδιαίτερα στις περιοχές που έχουμε «καταγράψει» πυρκαγιές από «άγνωστες αιτίες» και που επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο, είτε είναι για δημιουργία βοσκοτόπων είτε για τη δημιουργία καλλιεργήσιμων εκτάσεων και οικοπέδων.

Να γίνει συντονισμός των υπευθύνων με κάθε όμορο Δήμο από το Σ.Ο.Δ με τη δημιουργία ενός άτυπου δικτύου 5 περίπου υπηρεσιακών παραγόντων (1 από κάθε ομορο Δήμο ή Κοινότητα) και άλλων 25 περίπου εθελοντών (1-2 από κάθε Δήμο επίσης), οι οποίοι θα έχουν καθημερινή ενημέρωση, θα διαθέτουν υποδομή σε φαξ και INTERNET, θα εκπαιδευτούν με σεμινάρια και επισκέψεις.

Σε ό,τι αφορά τα χρήματα, που δόθηκαν από την Περιφέρεια σε κάθε Δήμο, να αξιοποιηθούν στη βάση αυτού του ΣΧΕΔΙΟΥ και όχι άλλων σκοπιμοτήτων. Να δοθεί προτεραιότητα στη στελέχωση 1-2 πυροφυλακίων σε κάθε Δήμο/ Κοινότητα σε 24ωρη βάση και με πλήρη έλεγχο του χώρου ευθύνης τους, με έμφαση στους χώρους υψηλού κινδύνου και στην ανάπτυξη ενός σχεδίου ενεργοποίησης του δημότη. Αν με τα χρήματα αυτά στελεχωθούν 5-8 πυροφυλάκια σε 24ωρη βάση και με διαδημοτική συνεργασία, νομίζουμε ότι καλύπτεται ένας σημαντικός κίνδυνος με σχετικά μικρό κόστος. Αν τα χρήματα επαρκούν μπορεί να γίνουν αγορές υδροφόρων και άλλων μηχανημάτων. Διαφορετικά να διεκδικηθούν κι άλλα χρήματα για την αγορά υποδομών και άλλων μέτρων πρόληψης.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία πρέπει να έχει σε καθημερινή βάση πυροσβεστικά οχήματα κοντά στο δάσος. Να έχει χάρτη με όλους τους δασικούς δρόμους που έχουν βατότητα, την καταλληλότητά τους, τους κρουνούς και τις υδατοδεξαμενές σε κάθε περιοχή.

Η δασική υπηρεσία να συμμετάσχει στην πρόληψη και την καταστολή κάτω από συγκεκριμένο σχέδιο. Είναι αδιανόητο από το σχέδιο της πρόληψης και της καταστολής να απουσιάζει η δασική υπηρεσία εντελώς, λες και δεν είναι δικό της θέμα το δάσος. Έτσι θα μιλάμε για πλήρη συνεργασία των αρμοδίων υπηρεσιών μέχρι τη συγκρότηση του Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας Βαρνάβα.

ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΑΡΧΙΖΕΙ ....


Μιχάλης Αποστολόπουλος


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια για την παρουσίαση. Δεν γνωρίζω αν οι υπεύθυνοι στην Κοινότητα έχουν κάνει κάτι γι αυτό το σοβαρό θέμα.
Ισως πρέπει να σπρώξουμε το θέμα γρήγορα.Ο κίνδυνος είναι μεγάλος.
Χρειάζονται εθελοντές.

Ανώνυμος είπε...

Το 2007 έγινε μια πετυχημένη ενεργοποίηση των συμπολιτών μας χάριν της βοήθειας που έδωσε ο Σύλλογος Νέων Κατοίκων αλλά και η Εθελοντική Ομάδα Πυροπροστασίας Βαρνάβα.
Ολοι ένωσαν τις δυνάμεις τους και η επιφυλακή για την προστασία του Βαρνάβα που οργάνωσε η Κοινότητα, πέτυχε.
Από ότι ξέρω όλοι πήραν ταυτότητα εθελοντή δασοπυρόσβεσης.
Οργανώστε σχετικό σεμινάριο, έγκαιρα για όλους. ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΊΤΕ
ΜΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΊΤΕ!

Αρχειοθήκη ιστολογίου