ΜΕΤΡΑ ....δασοπροστασίας του Βαρνάβα και αλλού.

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που ξεκλήρισαν τη χώρα, τίθεται επιτακτικά το ζήτημα ουσιαστικής πυροπροστασίας στον Βαρνάβα και τις γύρω Κοινότητες, σε βάθος χρόνου. Όλοι συμφωνούμε ότι δεν πρέπει να αφήσουμε τον σημαντικότερο πνεύμονα πράσινου της Ανατολικής Αττικής στο έλεος μιας μελλοντικής πυρκαγιάς.
Οι ευχές όμως δεν αρκούν. Όπως δεν αρκούν και οι περιστασιακές κινητοποιήσεις Δήμων & Κοινοτήτων και εθελοντών πολιτών σε περιόδους κρίσεων, εφ’ όσον αυτές δεν εντάσσονται στα πλαίσια ενός ενιαίου σχεδιασμού προστασίας (πρόληψης, και άμεσης πυρόσβεσης αν χρειαστεί). Απαιτείται υλικοτεχνική υποδομή και πρόγραμμα δράσης ώστε να είναι αποτελεσματική κάθε μορφή κινητοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού και της εθελοντικής προσφοράς των κατοίκων (όσοι από αυτούς ευαισθητοποιούνται). Είναι φυσικό ότι η ευθύνη μιας τέτοιας συντονισμένης δράσης πέφτει στις πλάτες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι όμοροι Δήμοι και Κοινότητες μπορούν και πρέπει να αναλάβουν την πρωτοβουλία μιας μακροχρόνιας πολιτικής προστασίας και αναβάθμισης του πράσινου..

Κάποιες σκέψεις για διάλογο, σχετικά με τα αναγκαία έργα υποδομής και την οργάνωση της πυροπροστασίας:

1. Δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.

2. Εγκατάσταση πυροσβεστικών κρουνών σε κομβικά σημεία του βουνού.

3. Αποκατάσταση της λειτουργίας των δεξαμενών και του δικτύου ποτίσματος.

4. Περιοδικός καθαρισμός των δασικών δρόμων από μπάζα, απορρίμματα και εύφλεκτα υλικά.

5. Τοποθέτηση κάδων συλλογής μπάζων και άχρηστων υλικών μεγάλου όγκου στις εισόδους προς το βουνό ώστε να έχουν εναλλακτική λύση όσοι προτίθενται να «βρωμίσουν» τα βουνά.

6. Άμεσος καθαρισμός και κλείσιμο των άτυπων χωματερών που λειτουργούν . Πρόκειται για ανεξέλεγκτες και διαρκείς απειλές πυρκαγιάς στον Βαρνάβα και το Γραμματικό.

7. Ενιαίος προγραμματισμός, από τις όμορες Κοινότητες - Δήμους, για την πρόληψη και δασοπυρόσβεση κατά τους κρίσιμους μήνες (Μάης – Οκτώβρης).

8. Πρόσληψη εποχικού προσωπικού, οργάνωση συνεργείων πυροφύλαξης από το προσωπικό των Δήμων, φορείς και εθελοντές πολίτες, με βάση ένα οργανόγραμμα και συγκεκριμένο σχεδιασμό.

9. Δημιουργία παρατηρητηρίων πυροφύλαξης και δίκτυου επικοινωνίας και συντονισμού με ένα ενιαίο κέντρο επιχειρησιακής δράσης.

10. Ενημέρωση κατοίκων και φορέων των Δήμων και Κοινοτήτων για τις δράσεις προστασίας, προγράμματα ενημέρωσης σε σχολεία, οργάνωση εθελοντικών εξορμήσεων δενδροφυτεύσεων κ.ά.

2 σχόλια:

Αλεξ Προκοπακης είπε...

Πολύ καλές προτάσεις να τεθούν υπ οψιν της κοινότητος για εφαρμογή

Νικολέτα Μη. είπε...

Ειναι μια ολοκληρωμένη πρόταση. Μακάρι να ξεκινήση. Κάθε φορά που ερχεται το καλοκαίρι φυλάμε καρτέρι το σπίτι μας.

Η κοινοτική αρχή θα πρέπει επιτέλους να οργανώση κάτι σύντομα. Ηδη ειναι αργά. Ολα ταχουν αφήσει στην τύχη.

Αν δεν μπορούν να προστατεψουν τα δάση και τις περιουσίες μας, να παραιτηθούν.

Αρχειοθήκη ιστολογίου